Båten på Kunna

Da vi var på klubbturen til Meløy i april (snyturen…) måtte jeg bare ned i et gammelt åpent naust på Kunna. I naustet stod det en gammel nordlandsbåt som av utseende ikkje heilt ligna på en vanlig nordlandsbåt. Denne var bredere og kortere og hadde motor og reising framme, og jeg tok derfor en del bilder.

Senere på dagen kom en eldre dame bort til oss,og hun eide et av jordene vi gikk på. Jeg spurte om naustet og båten, og det viste seg at det var hun som var eieren. Uten at jeg slo til, fikk jeg tilbud om å overta båten der og da siden hun syns det var for galt at den gikk til grunne i naustet. Båten hadde forøvrig vært eid av hennes bestefar.

Jeg avtalte med damen at jeg skulle formidle kontakt med Nord Norsk Fartøyvernsenter i Gratangen siden det neppe eksisterte så mange slike båter lengre.
Da jeg jeg kom hjem tok jeg kontakt med fartøyvernsentret og sendte dem bilder ga dem navn og nummer til eier. I tillegg var jeg i kontakt med eier på nytt slik at hun viste om dette.

5. oktober kom tilbakemeldinga fra Fartøyvernsentret om at båten var hentet. Den var svært sjelden, og trolig den eneste gjenværende av denne typen. Den vil nå bli restaurert og inngå i deres samling i Gratangen.

Som metallsøkere berger vi altså kulturhistorie på mange felt. Hverken båten eller naustet ville neppe overlevd så mange vintre til.

Kjetil Ronesen oktober 2016